Acum ceva timp, un șofer de Uber angrenat în descrierea propriei filosofii de viață, mi-a spus că nu-ți poți analiza evoluția de la un an la altul. Este nevoie să treacă 5 ani, să spunem, ca să conștientizezi, cu adevărat, transformările prin care ai trecut.
I-am dat dreptate, ca să nu interferez cu ideile sale. Apoi m-am gândit la situația mea.
Anul trecut mă pregăteam să închei o perioadă de încercări și dezamăgiri, lăsând în urmă 2 job-uri care nu-mi aduseseră satisfacție, 2 alte propuneri pe care le-am refuzat și încercări repetate de a găsi soluția ca experiența mea nonformală de lucru să contribuie la dezvoltarea unui proiect în România. Refuzurile și lipsa de susținere m-au decepționat, astfel că am intrat în 2018 fără vreun plan sau vreo dorință aparte pe plan profesional ori personal.
Nu am plănuit și nici nu m-am gândit vreo clipă la cum va arăta 2018. Și, în orice caz, nu mi-ar fi ieșit la fel de bine.
Pe de altă parte, 2017 fusese anul în care am îndrăznit să am mai mult curaj, am învățat să spun nu și cât de benefic este să mă îndepărtez de oamenii și locurile care mă încarcă mereu cu energie negativă.
Datorită acestor lecții, în 2018 am găsit confort, siguranță, liniște și relaxare. Am învățat să spun da doar lucrurilor care mă mulțumesc și mă fac fericită.
Cu toate că am renunțaț și anul acesta la locuri și oameni care nu mă inspirau, îmi furau energia și buna dispoziție, am (re)găsit frumusețea altora, de care mă bucur cât de mult pot. Mai mult, am descoperit și dezvoltat un sentiment pe care mi-a fost dificil să-l descriu în doar câteva cuvinte.
Am reușit, însă, să-l regăsesc descris parțial în Mica Enciclopedie Hygge. Dacă trebuie să înveți fericirea, mai bine o înveți de la cei mai buni. Danezii au acest concept prin care denumesc sentimentul dat împreună de confortul casei, apropierea celor dragi, de libertatea de a fi tu însuți, liniștea unei seri în care iei cina la lumina lumânărilor și bucuria de a te relaxa atunci când simți că este nevoie. Toate acestea împreună oferă starea de bine denumită Hygge, în daneză. A fost tocmai ceea ce căutam, ceea ce îmi doream să creez în jurul meu.
Desigur, e puțin probabil să păstrezi același sentiment constant când trăiești într-un stat care-ți dă palpitații de fiecare dată când vezi știrile, când claxonul mașinilor este primul sunet pe care îl auzi când ieși din casă, când întâlnești oameni care cred că fericirea ta o diminuează pe a lor, când totul funcționează anapoda și anevoios, când, când…
Am descoperit că Hygge îmi dă încrederea de a fi puțin mai relaxată când vine vorba de toate acestea și că acasă poate fi cel mai bun refugiu din calea lucrurilor și a oamenilor care nu-mi fac bine. Pentru că se poate ca mintea și stilul de viață să fie antrenate pentru a oferi bună dispoziție, satisfacție și echilibru fără a depune eforturi inimaginabile.
Am devorat apoi volumul Lykke (fericire) în doar 2 zile. Cărticica aceasta ar putea oferi lecții de viață multora, dacă ei ar acorda suficient timp și atenție lucrurilor care contează cu adevărat, începând cu lectura unei mici enciclopedii.
Lykke vorbește despre 5 piloni ai fericirii – banii, sănătatea, libertatea, încrederea și bunătatea. Toți sunt abordați într-un mod ce pare atât de firesc și de dorit. Am descoperit, astfel, încă odată, ce lucruri aduc adevărata fericire, oricine ai fi, oriunde ai trăi și orice statut social ai avea – natura, oamenii, acasă.
Ceea ce apare în mod recurent în ambele volume este importanța faptului de a fi împreună cu cei dragi, cu vecinii din cartier, cu amici sau colegi vechi și bucuria momentelor petrecute alături. 2019 vine, în cazul meu, cu o nouă schimbare. Poate tocmai fiind conștientă de aceasta am început să pun tot mai mult preț pe Hygge și Lykke și pe plăcerea de a face din acasă locul către care abia aștept să mă întorc, față de anii trecuți, când “fuga” de acasă mă înviora.h
Deci, da, poți admira transformările prin care treci chiar și de la un an la altul. Ceea ce am fost acum un an se aseamănă în mică măsură cu ceea ce sunt acum și, fără îndoială, va avea tot mai puține în comun cu ceea ce voi fi la finalul lui 2019.
Acum un an nu știam ce sunt Hygge ori Lykke, nu aveam habar de cât este de plăcut este să te întorci acasă. În 2019, acest sentiment va conta cu atât mai mult, cu cât acasă va fi la câteva mii de km distanță.